Založ si blog

Vysoká škola – predĺženie daňových prázdnin?

Áno všetci sme to už mnohokrát počuli, neprajníci ale aj samotní študenti berú školu len akési predĺženie štúdia a mladosti. Idem na vysokú školu tam tých pár rokov nejako prežijem dostanem papier a potom sa na mňa usmeje šťastie alebo mi to šťastie niekto vybaví.

Je tento postoj správny? A ak áno čo môžeme spraviť aby sme tento pohľad zmenili? V čom sú naše vysoké školy odlišné od tých zahraničných? Úrovňou vzdelávania? Prístupom žiakov? Spôsobom financovania vysokých škôl? Vyhovoriť sa môžme na veľa faktorov. Je potrebné poznamenať, že tieto faktory nie sú rýdzo slovenské. Každý podnik alebo inštitúciu ovplyvňujú externé či interné faktory, keď sa s nimi dokážu vysporiadať v iných krajinách prečo nie v našej? Na otázky tohto typu nájdeme odpoveď len veľmi ťažko. Ja som študentka, mohla by som začať od seba namiesto ukazovania prstom na spomínané faktory.

Je potrebné si uvedomiť, že vysoká škola nie je revolučný vynález, ktorý spraví z mladého človeka génia vo svojej oblasti len tak sama od seba. Kde je vôľa tam je aj cesta. Ak si ako cestu zvolíme bohapusté prechádzanie na éčkach nemôžeme očakávať, že sa nám po dokončení vysokej školy nahrnú pracovné ponuky a budeme si môcť diktovať hodinovú mzdu v desiatkach eur. Keď však budeme v škole makať, snažiť sa a venovať sa aj mimoškolským aktivitám, pomôže nám to a budem si môcť určovať mzdové podmienky ako v grécku? Nie, ani toto nepomôže. Náš systém je už raz taký aj keď prejdeme celé štúdium s vyznamenaním spravíme x projektov aj tak nebudeme v očiach zamestnávateľa tak podstatní aby sme si diktovali výšku mzdy.

Prečo teda brať školu vážne ? Je verejne známe, že konexie v dnešnej dobe znamenajú veľa, je to často ten malinký rozdiel medzi prácou dokladača a prácou, ktorá nás naozaj baví a napĺňa. Ale kde nabrať konexie? Práve na vysokej škole. Aktívnym prístupom k štúdiu spoznávame mnoho ľudí, za našu prácu možno nedostaneme finančné ohodnotenie, ale získavame prax a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že by si nás niekto všimol. Len ťažko by sme získali potrebnú prax či známosti popri bohapustom sa váľaní po krčmách. Zamestnávatelia potrebujú zodpovedných, šikovných a kreatívnych ľudí.

Ďalšou výhodou vysokej školy je, že ak už nás príjmu do zamestnania v nami vyštudovanom odbore, nestačí mať len diplom, ale aj vedomosti a skúsenosti. To nám potom môže o veľký kus uľahčiť ťažké začiatky v práci. Bol by predsa problém keby nám dali nejakú prácu s tým, že sme sa tomu venovali na prednáškach a niečo o tom vieme. Lenže akurát celý ten predmet sme prešli poloopitý a nevieme sa ani pohnúť.

Ak sa v škole niečo naučíme je to len plus k našim schopnostiam a o problém menej v našom budúcom zamestnaní – školenia predsa nie sú lacné. Mimoškolské aktivity si môžeme napísať do životopisu a možno tým znížime predpoklad, že aj tak skončí ako základ ohňa pri rodinnej grilovačke.

clanek_logo_default

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 6122x
Priemerná čítanosť článkov: 6122x

Autor blogu

Kategórie

Archív